http://pemudakeadilan.tripod.com atau http://www.pemudakeadilan.com

 

PEMUDA KeADILan MALAYSIA

"Reformasi Menegak keADILan"


Dikemaskinikan  pada 29 Jan 2001 10:17  

 

 

 

Pilihanraya Kecil

N.34 LUNAS

29 NOV 2000

 

 

 

Baca Laporan Perhimpunan 100,000 Rakyat

 

 

Sila kirimkan pandangan serta komen anda kepada kami

 

 

 

 

 

Kenyataan Media Bersama BARISAN ALTERNATIF
9 Januari 2001

 

Parti Islam SeMalaysia (PAS)
Parti Keadilan Nasional (keADILan)
Parti Tindakan Demokratik (DAP)
Parti Rakyat Malaysia (PRM)

 

BA Menjemput BN ke Perbincangan tentang ‘Cabaran Genting Negara’

 

Barisan Alternatif (BA) dengan hormatnya menjemput Barisan Nasional (BN) menghadiri Meja Bulat untuk membincangkan cabaran-cabaran genting yang menghadapi negara ini. Para pemimpin daripada semua parti komponen dalam BA dan BN perlu menghadiri persidangan ini.

 

Negara kini di tengah-tengah satu krisis. Ia merupakan krisis yang berkaitan dengan nilai serta etika, demokrasi serta hak manusia, hubungan etnik serta pengurusan ekonomi. Penganiayaan yang zalim, tidak berperi kemanusiaan dan tidak adil terhadap Anwar Ibrahim, berikutan penyingkirannya dari kerajaan dan UMNO telah mencetuskan krisis ini. Bahkan sebelum peristiwa Anwar itu, penahanan Lim Guan Eng yang tidak adil telah mendedahkan kelemahan asas dalam sistem hukum dan perundangan, yang dalam banyak hal kelihatan tidak memenuhi prinsip keadilan. Pendakwaan pilih-pilih terhadap mereka yang berbeza pendapat, tindakan keras terhadap parti-parti pembangkang, sekatan ketat keatas media pembangkang, penafian terhadap hak rakyat mengadakan perhimpunan aman, dan corak keganasan polis yang sistematik, telah menjejaskan apa saja keyakinan rakyat yang tinggal terhadap institusi pemerintah.

 

Selanjutnya prinsip pemerintah yang baik dikompromikan dengan tindakan-tindakan dendam kesumat, seperti penafian royalti petrolium kepada rakyat Terengganu yang telah memilih kerajaan Barisan Alternatif melalui proses demokrasi. Oleh kerana kuasa golongan pemerintah sangat kuat, rakyat tidak berupaya menghadapi segala salah guna kuasa seumpama itu. Sepatutnya media mengawal segala salah laku ini, akan tetapi media perdana yang dimiliki pemerintah sering memilih untuk menyembunyikan serta menyamarkan kebenaran dan memutarbelitkan pandangan-pandangan alternatif.

 

Kegagalan media perdana untuk memainkan peranan wajarnya adalah salah satu sebab mengapa korupsi di kalangan elit pemerintah telah merebak sebagai barah dalam masyarakat Malaysia. Mereka yang cuba mendedahkan korupsi diburu dan diganggu, manakala mereka yang menyalahgunakan kuasa serta kedudukan mereka dibenarkan terus bermaharajalela.

 

Korupsi adalah berhubung rapat dengan salahguna pengurusan dan ketidakadilan ekonomi. Projek-projek penswastaan yang gagal, dimiliki oleh kroni dan suku-sakat elit pemerintah terus diselamatkan oleh pemerintah dengan mengggunakan wang cukai. Manakala berbilion ringgit dibelanjakan untuk syarikat kroni dan projek mega, keperluan asas golongan terpinggir dalam masyarakat nasional terus diabaikan. Sesunggunya bukti adalah nyata bahawa jurang pendapatan di antara mereka yang memiliki banyak dengan merekaa yang memiliki sedikit semakin melebar dengan kadar sangat membimbangkan dalam beberapa tahun yang lalu.

 

Apabila rakyat menyedari akan perbezaan dan ketidakadilan di sekitar mereka dan mula menyoal tentang pemimpin-pemimpin mereka, pihak berkuasa cuba mengalihkan pandangan mereka daripada isu-isu sebenar dengan memanipulasikan sentimen perkauman. Dalam tempoh enam bulan yang lalu, berbagai-bagai percubaan telah dijalankan oleh elit pemerintah untuk memperalatkan ketakutan kaum, melagakan satu kaum dengan kaum yang lain, dan menggertak serta mengugut pemimpin-pemimpin masyarakat supaya tunduk kepada kuasa mereka. Peristiwa Suqiu merupakaan satu bukti yang nyata.

 

Tindakan sengaja menjadikan setiap isu perkauman, paras korupsi yang tinggi, salah pengurusan ekonomi, kemiskinan relatif yang meluas, pencabulan hak-hak manusia, pelanggaran prinsip-prinsip demokrasi dan keruntuhan nilai akhlak dan etika dalam kehidupan awam telah menimbulkan krisis keyakinan terhadap pimpinan kebangsaan. Ia merupakan krisis yang harus dihadapi dengan cara jujur dan objektif.

Terutama sekali kerana krisis inilah maka sebahagian besar penyokong UMNO dan BN telah mengalihkan sokongan atau kesetiaan mereka kepada BA. Sangat silap untuk mentafsirkan peralihan ini sebagai perpecahan di kalangan orang Melayu. Oleh kerana peralihan ini berhubung dengan keseluruhan cabaran utama, ia tidak dapat diselesaikan dengan mengadakan perbincangan tentang perpaduan Melayu semata-mata. Isu penting yaang menghadapi rakyat hari ini bukannya perpaduan Melayu akan tetapi integriti pimpinan kebangsaan dan kejujuran komitmen mereka kepada keadilan dan demokrasi.

Oleh kerana inilah maka pimpinan Barisan Alternatif yang bermesyuarat di Petaling Jaya pada 8hb Januari 2001 membuat keputusan untuk mengambil daya utama mengadakan persidangan meja bulat bagi membincangkan isu ini dan mencari penyelesaian kepada krisis yang menggugat negara kini.

 

Adalah menjadi harapan ikhlas BA agar pimpinan BN menerima jemputan ini. Apabila ada tanda bahawa pimpinan BN memberikan respons yang positif, Sekretariat BA akan menghubungi Setiausaha Agung BN untuk menguruskan hal-hal teknikal berhubung pertemuan ini.

 

YB Dato’ Ustaz Fadzil Mohd Noor YB Haji Mustafa Ali
Presiden Naib-Presiden Parti Islam SeMalaysia (PAS)
Parti Islam SeMalaysia

 

YB Dr Wan Azizah Wan Ismail Dr Chandra Muzaffar
Presiden Timbalan Presiden Parti Keadilan Nasional (keADILan)
Parti Keadilan Nasional (keADILan)

 

Sdra. Lim Kit Siang YB Kerk Kim Hock
Pengerusi Setiausaha Agung Parti Tindakan Demokratik (DAP)
Parti Tindakan Demokratik (DAP)

 

Dr Syed Husin Ali Dr Sanusi Osman
Presiden Setiausaha Agung Parti Rakyat Malaysia (PRM)
Parti Rakyat Malaysia (PRM)

 
Cadangkan laman ini kepada rakan

 

 

 

 


SEKRETARIAT PEMUDA keADILan MALAYSIA 
101&201, Blok A, Pusat Dagangan Phileo Damansara II 

No 15, Jalan 16/11, Off Jalan Damansara, 

46350 Petaling Jaya, Selangor

Tel : 03 7540469  Fax : 03 7540419 Talian Rasmi Sekretariat : 012 3750000

Urusan Sekretariat Pemuda : pemudakeadilan@freeanwar.com

Urusan webmaster  : webpemuda@freeanwar.com

 

Copyright © 2000 The Reformiz Inc.